Så fungerar A-kassan – och därför bör du vara med i en

Så fungerar A-kassan – och därför bör du vara med i en

A-kassan heter egentligen arbetslöshetsförsäkring och det är precis vad det är. Alla som jobbar kan teckna försäkringen. Den ger dig rätt till ersättning om du skulle bli arbetslös. 

I korthet

  • A-kassan är en försäkring som ger rätt till ersättning om du blir arbetslös. 
  • Är du med i en A-kassa och blir arbetslös kan du få upp till 80 procent av din lön i ersättning. 
  • Facket och A-kassan är inte samma sak. För full trygghet på jobbet är båda två viktiga. 

Varför behövs A-kassan?

Tänk dig att bli av med jobbet. Saldot på kontot tickar ner och stressen ökar. Mat och hyra måste betalas. Då är det bra att vara medlem i A-kassan. 

Är du medlem i en A-kassa och blir arbetslös kan du få upp till 80 procent av din lön i ersättning. Tanken är att du ska kunna söka efter ett nytt jobb utan att behöva oroa dig alldeles för mycket över din ekonomi under tiden. Vilken A-kassa du ska vara med i beror på vilken bransch du tillhör.

Räcker det inte vara med i facket?

Nej, facket och A-kassan är faktiskt två helt olika saker. Facket jobbar för att du ska ha bättre villkor på jobbet. A-kassan är en försäkring som ger dig ersättning om du blir arbetslös. Båda två är viktiga.

Varför du ska vara med i A-kassan

Det finns många anledningar att vara med i en A-kassa. Förutom att inte behöva förlora hela inkomsten så kan det även vara viktigt att kunna intyga att du är med i A-kassan om du till exempel vill hyra eller köpa en bostad.

För att ha rätt till a-kassa måste du bland annat varit medlem minst 12 månader innan du kan få ersättning. Gå därför med i en A-kassa så snart du kan. Då slipper du oroa dig.

Osäker vilket som är ditt fackförbund? Besök hittadittfackförbund.se!