Det här är facket och därför ska du vara medlem

Det här är facket och därför ska du vara medlem

En fackförening, eller facket, är en organisation som representerar dig och dina arbetskamrater gentemot arbetsgivaren. Facket arbetar för att våra intressen och rättigheter ska skyddas och förhandlar exempelvis fram lön, försäkringar, semesterdagar, pension och mycket mer. Att vara med i facket gör oss starkare tillsammans.

I korthet

  • Facket förhandlar fram massor av villkor för oss som jobbar. Till exempel lön, försäkringar, semesterdagar, pension och mycket mer.
  • Din fackförening kan hjälpa dig i förhandlingar med din arbetsgivare.
  • Det finns olika fackföreningar beroende på vilken bransch du jobbar i. Därför är fackföreningen på din arbetsplats experter på just din bransch, och därför är de bäst på att hjälpa just dig.
  • Facket är ansvariga för flera stora samhällsförändringar. Till exempel att vi har 8 timmars arbetsdag, minst fem veckors semester och rätt till föräldraledighet. 
  • En fackförening med många medlemmar har större möjlighet att påverka. 

När behöver jag facket? 

Ibland blir det kanske inte som man har tänkt sig. Kommer du och chefen inte överens? Har du inte fått den lön du skulle få? Då är det skönt att inte vara ensam. Uppstår ett problem på jobbet har du facket på din sida. Därför är det viktigt att du blir medlem.

Vad jag vinner jag på att vara med i facket? 

Din fackförening förhandlar fram massor för din skull. Om din arbetsgivare har kollektivavtal så har du till exempel rätt till en lägsta nivå på lönen, semesterdagar, pension, försäkringar och mycket mer. 

Med ett fackligt medlemskap får du ett skydd på jobbet som du annars saknar.

Vilket av alla fack ska jag gå med i?

I Sverige har vi delat upp branscher och yrken mellan olika fackföreningar. Den fackförening som ansvarar för din bransch är alltså experter på just ditt jobb. Här kan du se mer vilken du ska välja

I Sverige är många med i facket, eller facklig organiserad som det också kallas. Det betyder att organisationsgraden är hög. Med fler i facket blir lönerna bättre. I andra jämförbara länder där färre är med i facket är löneskillnaderna större.

Hur kan fackföreningar bli starkare? 

Är många anställda medlemmar i en fackförening ökar det styrkan i alla de förhandlingar som facket har med arbetsgivaren. Ju fler vi är, desto mer kan vi påverka. 

Om du inte är medlem i en fackförening är det en bra idé att bli det redan idag! 

Osäker vilket som är ditt fackförbund? Besök hittadittfackförbund.se!